АПИ е събрала по-малко приходи от е-винетки през 2020 г.

Активирането на е-винетки вече се случва след 15 секунди

АПИ е събрала по-малко приходи от е-винетки през 2020 г.

Снимка: Economic.bg/Архив

От началото на годината досега Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) е събрала общо 376 млн. лв. от продажбата на е-винетки за леките автомобили и пътни такси от камионите. 

Приходите от е-винетки са в размер на 256 млн. лв. За сравнение през 2019 г. закупените е-винетки са били на стойност 392 млн. лв. Приходите от пътни такси за тежкотоварните камиони са около 120 млн. лв. или с 20% повече в сравнение със същия период на 2019 г. Това съобщи проф. Олег Асенов, член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“, в чийто ресор е внедряването и управлението на тол системата и е-винетките.

До 1 март тежкотоварните камиони в България също се таксуваха с винетки. От месец март обаче влезе в сила тол системата и те вече плащат на база изминато разстояние. Тук имаше много спорни моменти и неясноти, но в крайна сметка по този начин се заплаща преминаването през първокласните пътища и магистралите. Прогнозите на пътната агенция бяха за месечни приходи от близо 40 млн. лв.

„През годините се отчита устойчиво нарастване на приходите и при този тренд не е необходимо да се правят промени в цените на е-винетките“, добави Асенов. И отбеляза, че въпреки кризата и това, че транспортният бранш е един от най-засегнатите сектори, има повишаване на събираемостта от пътни такси.

Постъпленията са реализирани при повече от 25% редукция на броя пътувания и почти 30% намаление на средните превозни разстояния. Комбинацията от тези два фактора съкращава общото разстояние, което изминават автомобилите и от там – таксите, които заплащат, обясни той. Поддържането на „зелените коридори“ за транзитния трафик беше един от основните фактори, спомогнали за това международните превозвачи да разпознаят България като привлекателен маршрут и затова реализирахме тези приходи, обясни още проф. Аденов.

Той посочи, че през месеците юли и август е реализиран до три пъти по-висок приход от уикенд е-винетки в сравнение със същия период на 2019 г. – въпреки спада с 60% на транзитния трафик от леки коли. Според него това се дължи на големия брой купени краткосрочни е-винетки – уикенд и седмични, за автомобили с българска регистрация.

От прессъобщение на АПИ става ясно, че активирането на електронните винетки вече се случва до 15 секунди след закупуването й, а не до 5 минути, както беше досега. Подобрението идва, след като през последните месеци имаше множество сигнали от граждани, че са били глобени, тъй като са тръгнали на път преди да бъде активирана винетката.  

Коментари: 0