Здравното министерство ще даде 14 млн. лв. за спорния „Ремдесивир“

Правителството се отказа да прехвърли отговорността за ваксините на Народното събрание

Здравното министерство ще даде 14 млн. лв. за спорния „Ремдесивир“

Снимка: МС

Правителството одобри допълнително 14 млн. лв. по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2020 г., с които ще бъде закупен лекарствения продукт Veklury (ремдесивир) за лечение на коронавируса. В мотивите към решението се посочва, че медикаментът е наложително да се поръча „предвид извънредните обстоятелства в условията на усложнена епидемична обстановка от COVID-19“.

Коронавирус в България

Припомняме, че Световната здравна организация (СЗО) преди две седмици препоръча да не се използва това лекарство за лечение на коронавирусната инфекция, тъй като няма никакви ясни доказателства за неговата ефективност. Български лекари също многократно са казвали, че ефектът е твърде неясен, както и страничните ефекти.

На днешното правителствено заседание беше прието също така Решение за отмяна на РМС № 851 от 2020 г. за предложение до Народното събрание за одобряване на сключените договори за покупко-продажба и доставка на лични предпазни средства, медицински изделия, тестове за диагностика и лекарствени продукти във връзка е пандемията от COVID-19.

Предмет на направеното предложение са сключени договори за покупко-продажба и доставка на лични предпазни средства, медицински изделия, тестове за диагностика и лекарствени продукти във връзка с пандемията, по които изпълнението е започнало, като по всички договори са направени доставки и са извършени плащания. По десет от договорите задълженията на страните са изпълнени и е извършено окончателно плащане, пише в мотивите към решението.

Припомняме, че миналата седмица Министерският съвет реши, че ще прехвърли отговорността за поръчката на ваксините срещу Covid-19 на Народното събрание. Така при евентуални проблеми с ваксините, виновни ще са депутатите. Още преди месеци министър-председателят Бойко Борисов обяви, че се притеснява да няма проблем с ваксините и след това прокуратурата да му търси отговорност. Тогава премиерът заяви, че ситуацията с ваксините срещу Covid-19 са малко „като да купуваме котки в чували“. Той даде пример със ситуацията през 2015 г., когато заради ваксинен бартер с Турция държавното обвинение започна разследване срещу тогавашният здравен министър Петър Москов.

В мотивите на правителството към днешното решение не се посочва защо се прави това отстъпление.

Коментари: 0