Правителството даде 24 млн. лв. за още ремдесивир

С извънредните бюджетни средства ще бъдат закупени 36 000 флакона от медикамента

Правителството даде 24 млн. лв. за още ремдесивир

Снимка: МС

644 ~ 1 мин. четене

Над 24 млн. лв. отпусна правителството на днешното си редовно заседание за закупуването на медикамента ремдесивир, предназначен за лечение на коронавируса. През декември, малко след препоръката на Световната здравна организация препаратът да не се използва за лечение на COVID-19, кабинетът отдели няколко десетки милиона за закупуването му. Активното вещество се продава под търговската марка Veklury и се произвежда от биофармацевтичната компания Gilead Sciences.

Ремдесивир в България

Сега Министерският съвет прие решение да одобри сключването на договор за осигуряване на лекарствения продукт. Със средствата ще се осигурят 36 000 флакона от медикамента, при месечна доставка на 6000 флакона за период от 6 месеца.

„Осигуряваме парите за ремдесивир, за да са спокойни хората“, заяви по време на заседанието премиерът Бойко Борисов.

„Анализът на епидемичната обстановка в страната показва, че през последните седмици се наблюдава ръст на заболеваемостта от коронавирусната инфекция, като пропорционално нараства и броят на хоспитализираните пациенти, при които е необходимо прилагането на лекарствения продукт“, съобщи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Той акцентира, че с осигуряването на количествата от лекарствения продукт здравната система ще бъде обезпечена с терапевтични възможности за справяне със заболяването.

Коментари: 0