СЗО препоръча да не се използва ремдесивир при лечение на COVID-19

Медикаментът се използва за лечение на коронавирусни инфекции и в България

СЗО препоръча да не се използва ремдесивир при лечение на COVID-19

Снимка: Pixabay

5140 ~ 1 мин. четене

Световната здравна организация (СЗО) публикува изявление, в което препоръчва да не се използва лекарството ремдесивир при лечение на пациенти с COVID-19, независимо от тежестта на тяхното заболяване, тъй като понастоящем няма доказателства, че това лекарство помага за ефективна борба коронавирус.

Ремдесивир в България

Препоръката се основава на констатациите на международна група медицински експерти, които са анализирали резултатите от четири проучвания върху лекарството, в които са участвали повече от 7 хиляди пациенти.

Резултатите са показали, че ремдесивир няма "значителен ефект" върху намаляването на смъртността от коронавирус, не намалява необходимостта от механична вентилация и не подобрява други важни медицински критерии, казва СЗО.

Международна експертна група стига до заключението, че са необходими повече изследвания за ефективността на препарата.

Медикаментът се използва за лечение на коронавирусни инфекции и в България. Преди дни стана ясно, че държавата купува ремдесивир за 14 млн. лв.

"В името на здравето и живота на пациентите днес взехме още едно важно решение – с осигурените от правителството 14 млн. лв. 000 000 лева ще се закупят още 17 280 флакона ремдесивир, който в комбинация с други медикаменти, спасява живота на тежкоболните българи с COVID-19", написа премиерът Бойко Борисов във Facebook след решението.

Подкрепи Economic.bg