Apple иска компаниите да отчитат произведените емисии

Американският технологичен гигант призова регулатора да създаде точни правила, по които тези данни да се прилагат в отчетите

Apple иска компаниите да отчитат произведените емисии

Снимка: Pixabay

Автор: Economic.bg

Apple Inc призова Комисията за ценни книжа и борси (SEC) да изиска от компаниите да разкриват повече информация за емисиите, като например как клиентите използват техните продукти. Коментарът на вицепрезидента на американската компания Лиза Джаксън е първото подобно „предписание“ от голяма публична компания досега във връзка с необходимостта от повече информация за емисионния интензитет на производството, пише Reuters.

Миналият месец SEC заяви, че ще търси информация за това как компаниите могат да докладват за своите емисии на парникови газове и други климатични фактори.

Инвеститорите от своя страна влагат все повече пари във фондове, които използват екологични, социални и управленски фактори при избор на акции, в които да инвестират, но липсата на общи стандарти затруднява сравняването на операциите на емитентите.

В своя туит Лиза Джаксън, която е бивш член на американския регулатор пол околната среда, заявява, че „Apple вярва, че SEC трябва да издаде правила, които да изискват от компаниите да разкриват на обществеността одитирана от трети страни информация за емисиите, обхващаща всички видове емисии - преки и непреки - и веригата на стойността.“

Говорителка на Apple потвърди формулировката, отнасяща се до така наречените емисии от обхват 3 - тези, получени в резултат на използването на продукти на компанията от трети страни. Въпреки че това може да бъде лесно за предоставяне от технологични или финансови компании, призивите за публикуване на данните могат да бъдат противоречиви за други отрасли.

При отчитането на своите емисии от обхват 3 през януари за първи път петролният гигант ExxonMobil Corp пише, че „данните са по-малко сигурни и по-малко последователни, тъй като включват косвените емисии, произтичащи от потреблението и използването на продукти на компанията, възникващи извън контрола ѝ.“

Различни други бизнес лидери призоваха за задължително оповестяване на климатичното влияние, включително Лари Финк, главен изпълнителен директор на топ инвеститора BlackRock Inc. През февруари фондът също призова тежките замърсители да разкрият пред инвеститорите своите емисии от обхват 3, както препоръча и работна група за финансовите оповестявания, свързани с климата.

Apple беше сред стотици компании, които във вторник оказаха натиск върху администрацията на президента Джо Байдън ще намали емисиите на парникови газове.

Коментари: 0