Apple Watch ще революционизира живота на диабетиците

Компанията разработва технология, която постоянно ще следи кръвната захар

Apple Watch ще революционизира живота на диабетиците
4031 ~ 2 мин. четене

Apple отново се кани да донесе революция в живота на хората и по-конкретно в този на диабетиците. Изпълнителният директор Тим Кук е бил забелязан да носи съвсем нов тестов модел на „умните“ часовници на компанията, който може да следи нивата на кръвната захар.

Няма яснота как точно изглежда измервателната технология. Ако обаче тя е успешна, нивата на кръвната захар ще може да се следят непрекъснато и неинвазивно. Съществуващите в момента глюкомери използват малки сензори, пронизващи кожата.

„Това, да се бодете по няколко пъти на ден, е психическо страдание“, коментира Кук настоящите технологии за мерене на кръвната захар.

Според информацията компанията е ангажирала цял екип от разработчици, които се занимават с новия тракер в Пало Алто. Засега липсват официални коментари от страна на компанията, но Тим Кук вече е разказвал за устройството по време на свое посещение в университета в Глазгоу, пише CNBC.

По думите на Кук технологията, по която работи екипът на Apple в момента, ще даде важно знание за храната, която хората консумират и за това как тя се отразява на организма им. Те ще могат веднага да разбират какво от менюто им причинява реакцията и покачва кръвната им захар.

„Това ще им помогне да се адаптират преди да станат диабетици“, коментира Кук, обяснявайки, че ще е достатъчно човек да измени диетата си и превантивно да избегне усложненията.

Apple явно е заинтересована от развитие в областта на здравните услуги. Самият Кук пък не крие желанието си да превърне смарт часовниците на компанията в най-добрите устройства за следене на човешки показатели. Неотдавна компанията придоби и стартъп за проследяване на съня.

Що се отнася до битката с диабета, информация за амбициите на компанията в тази посока се появи още през април, когато стана ясно, че Apple е наела таен екип от биоинженери. Според запознати, идеята за тази инициатива е била още на самия Стив Джобс.

Подкрепи Economic.bg