16 арестувани след спецакции в Белгия (снимки)

Предотвратена е непосредствена терористична заплаха

16 арестувани след спецакции в Белгия (снимки)
Автор: Илия Лазаров

Общо 16 души са арестувани по време на снощните антитерористични операции в Белгия, които бяха проведени в столицата Брюксел и още 3 големи града – Шарлероа, Антверпен и Лиеж. Това съобщиха от белгийската прокуратура, цитирани от световните медии.

Властите информираха, че са задържани 16 души и са обискирани 19 жилища, където не са открити експлозиви и оръжия. Все още не е обявено дали арестуваните имат връзка с атентатите в Париж. 

 По думите на белгийския премиер Шарл Мишел спецакцията е свързана с предотвратяване на непосредствена терористична заплаха. „Сведенията от последните часове предизвикват опасения за предстоящо нападение като атентатите в Париж. Целите на терористите остават молове, търговските улици и градският транспорт“, посочи Мишел.

Операцията е свързана и с издирването на един от главните заподозрени – Салах Абдеслам, който обаче не е сред задържаните. Според непотвърдени информации той се е измъкнал в посока Германия.

При започналата снощи акция белгийската столица бе практически блокирана. Полицията и военните затвориха центъра, като постоянно разширяваха периметъра. Бяха използвани полицейски коли, бусове, бронетранспортьори и дори на автобуси градския транспорт.  

Източник от обкръжението премиера разясни, че „операцията е безпрецедентна не само заради предприетите мерки, но и във връзка с броя на задействаните сили; тя е резултат от разследване, продължило няколко дни, в което са били привлечени данни от чуждестранни спецслужби“.

Голяма част от повишените мерки за сигурност остават в сила и днес. Метрото, училищата и университетите остават затворени. Запазва се ограничаването на събирането на хора на обществени места. Сградите на международните институции също попадат под засилените мерки за сигурност.

„Щаб квартирата на НАТО ще бъде отворена в понеделник. Мерките за сигурност за засилени и ще бъде в сила гъвкаво работно време“, заяви официалният представител на Алианса Оана Лунгеску.

Коментари: 0