18 арестувани за корупция в Petrobras

Задържан е и бивш инженерен директор в държавната бразилска петролна компания

18 арестувани за корупция в Petrobras
264 ~ 2 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

За нови арести, свързани с корупционния скандал в бразилската държавна петролна компания Petrobras съобщава агенция Reuters. Задържани са 18 души, включително бившият инженерен директор Ренато Дуке.

Дуке е вторият висш изпълнителен директор арестуван в хода на мащабното разследване за пране на пари и корупция, в което се твърди, че милиарди долари са отклонявани от различни договори в сметките на политически фигури.

Арестите са извършени предимно във водещи строителни и инженерни компании, включително Odebrecht и Mendes Junior. Иззети са голямо количество документи, за които се счита, че инкриминират множество участници в мащабната престъпна схема.

В операцията, разпространила се в 5 щата и столицата, участват около 300 полицаи и 60 данъчни инспектори. „Операция автомивка“ започна през март с разследване срещу предполагаема схема за пране на пари. Скандалът разтърси държавата и постави под въпрос избирането на Дилма Русеф за втори мандат. След като тя все пак успя да го спечели, първият ѝ ангажимент, който пое бе за безкомпромисна борба с корупцията във високите етажи на властта.

Акцията принуди Petrobras да обяви, че отлага обявяването на финансовите си отчети за третото тримесечие. Това нанесе сериозен удар по инвеститорите и в края на петъчната търговия акциите на гиганта се сринаха с около 5%. Все по-често се лансира опасността рейтинговите агенции да преразгледат надеждността на компанията, а тя от своя страна да отпише активи в значителен размер.

Подобно развитие ще означава опасност от фалит по облигации за десетки милиарди долара. Според Credit Suisse, Petrobras може да бъде лишена от достъп до щатските капиталови пазари, което ще затрудни сериозно проекти за 20 млрд. долара през следващата година. Новината повиши и доходността по бразилските държавни ценни книжа.

Изберете компанията, осигуряваща най-добър "Старт в кариерата"

Подкрепи Economic.bg