Василев: Програмата на ИТН за намаляване на разходите е твърде агресивна

Служебният финансов министър заяви, че би участвал само в експертно правителство, което има ясни цели и задачи

Василев: Програмата на ИТН за намаляване на разходите е твърде агресивна

Снимка: БТА

8688 ~ 2 мин. четене
Глория Христова Автор: Глория Христова
Предсрочни избори 2021

Служебният финансов министър Асен Василев смята, че програмата за намаляване на разходите на „Има такъв народ“ (ИТН), е твърде агресивна. Василев е един от тримата, към които лидерът на партията Слави Трифонов отправи покана за участие в проектокабинета на партията. Вчера стана ясно, че на Василев е бил предложен пост в екоминистерството.

В интервю за БНТ Василев коментира, че не споделя визията на партията на Слави Трифонов, като различията се изразяват главно по отношение на бюджетната политика на държавата. 

Моето мнение е, че трябва да се подхожда балансирано, както подхожда служебният кабинет, а те имат доста по-агресивна програма, що се отнася до намаляване на разходите“, заяви Василев.

Той допълни, че най-комфортно се чувства или в икономиката, или във финансите. „От други неща не разбирам, така че няма как да бъде полезен“, посочи Василев.

По отношение на представените приоритети от Трифонов за приватизиране на ББР и концесиониране на някои инфраструктурни обекти, Василев заяви, че ще си позволи да коментира след като мандатът на служебното правителство приключи.

Той заяви, че работата му би продължила, само ако има пълна свобода. По думите му той и екипът му са имали свобода на действията, като част от служебното правителство. Василев обяви, че не би участвал в партийно правителство, но намеква, че би взел участие в експертно, което има ясни цели, задачи и хоризонти.

Вчера и министърът на икономиката Кирил Петков заяви, че с партията на Слави Трифонов споделят различни визии. Петков е вторият поканен за участие в проектокабинета на ИТН. Той се обяви против приватизирането на ББР. Третият поканен е министърът на образованието проф. Николай Денков.

Подкрепи Economic.bg