AstraZeneca отказва дори да говори с ЕС за проблема с ваксините (обновена)

Британската компания няма да присъства на ключова среща с висши представители на Блока, пренебрегвайки брюкселските бюрократи

AstraZeneca отказва дори да говори с ЕС за проблема с ваксините (обновена)

Снимка: БТА

Производителят на ваксини AstraZeneca отказа да присъства на среща с висши служители на ЕС, насрочена за сряда вечер, потвърди за Politico служител на Комисията. Това се случва на фона на ескалиращия спор между двете страни за недостига на ваксини.

Ваксини срещу коронавирус

Отмяната е след интервюто на изпълнителния директор на AstraZeneca Паскал Сорио във вторник вечер, в което той настоя, че компанията няма договорно задължение, а по-скоро ангажимент да положи „най-добрите усилия“ да снабди ЕС с ваксината си.

Комисията изисква повече информация относно прогнозираното от компанията намаление на доставките към ЕС с 60% през първото тримесечие на 2021 г. Служителят на Комисията заяви, че компанията наистина е сключила споразумение с ЕК за ангажимент да положи „най-добрите усилия“ за доставките, но е подписала предварително споразумение за покупка, което включва задължението компанията да има производствения капацитет за доставка на дозите.

Вместо срещата, компанията ще отговори писмено на искането на европейския комисар по здравеопазване Стела Кириакидис за повече информация, каза служителят на Комисията. AstraZeneca не потвърди веднага този план.

Когато обаче новината се разпространи в световните медии, от компанията в крайна сметка изпратиха становище, в което се посочва, че не се е оттеглила от разговорите и планира да се срещне с представители на общността по-късно днес в Брюксел. 

На фона на ожесточените обвинения между двете страни - председателят на търговската комисия на Европейския парламент Бернд Ланге поиска договорът да стане публично достояние.

Припомняме, че фармацевтичната компания информира в петък ЕК за значителни промени в първоначално договорения график, които ЕК определи като „неприемливи“, а здравният министър на Италия заплаши компанията със съд. Според говорители на ЕК производителят, получил голямо европейско финансиране за разработването на ваксина, не дава ясни отговори защо липсват количествата, поръчани от ЕС миналата есен.

Коментари: 0