Фон дер Лайен напомни на AstraZeneca за получените милиарди

ЕС заплашва да блокира износа на ваксини срещу Covid-19

Фон дер Лайен напомни на AstraZeneca за получените милиарди

Снимка: Twitter: @vonderleyen

Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

ЕС заплаши да блокира износа на ваксини срещу коронавируса за страни извън блока, като Великобритания например, защото фармацевтичната компания AstraZeneca не е дала задоволително обяснение за огромния недостиг на дози от медикамента си, които са обещани на държавите членки, пише NBC.

Новите планове за разпространение на ваксините на фармацевтичната компания са определени като „неприемливи“, след като изненадващо информира Европейската комисия в петък, че ще има значителни промени в първоначално договорения график.

През първото тримесечие на тази година ЕС трябваше да получи 100 милиона дози, като вече е заплатил 2.7 млрд. евро за бързото развитие и производството на коронавирусни ваксини. Има опасения обаче, че блокът ще получи само половината от това, въпреки че е направил големи предварителни покупки още преди ваксината да получи официално разрешение от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА).

В разгорещен разговор между главния изпълнителен директор на AstraZeneca Паскал Сорио и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, тя заяви, че компанията трябва да изпълни договорните си задължения. Очаква се EMA да даде зелена светлина на ваксината до края на тази седмица.

„Тя припомни на Сорио, че ЕС е инвестирал значителни суми в компанията предварително, именно за да гарантира, че производството се увеличава дори преди да бъде издадено условното разрешение от Европейската агенция по лекарствата", коментираха от екипа на Урсула фон дер Лайен,

"Разбира се, ваксината е сложна и могат да се появят производствени проблеми, но ние очакваме компанията да намери решения и да използва всички възможни ресурси, за да извърши доставката по-бързо“, добавиха от кабинета й.

Еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидес направи изявление по телевизията, с което също изрази разочарованието си от поведението на AstraZeneca, като предупреди, че предоставените до момента отговори не са били задоволителни.

Дискусиите с AstraZeneca днес доведоха до недоволство от липсата на яснота и недостатъчни обяснения“, коментира Кириакидес.

„Държавите членки на ЕС са обединени в мнението, че производителите на ваксини имат социални и договорни отговорности, които трябва да спазват. Искаме от AstraZeneca подробen план за доставките на ваксини и кога ще се извърши разпространението им в страните членки на блока“, заяви още министърът, като допълни, че в сряда ще бъде свикана друга среща, за да се обсъди допълнително въпросът.

Създавалата се ситуация засили натиска върху Европейската комисията, която и без това е критикувана за по-бавното разпространение на ваксинационните програми в страните членки на ЕС в сравнение с Великобритания и САЩ. 

Коментари: 0