Австралия дава $165 млн. на фонда на ООН за климатичните промени

Страната е сред най-големите замърсители на глава от населението

Австралия дава $165 млн. на фонда на ООН за климатичните промени

Австралия ще даде 165 млн. щатски долара за Фонда „Зелен климат" на ООН, които ще се използват за смекчаване на ефекта от глобалното затопляне в бедните държави. Така Австралия се присъединява към другите нации подкрепили начинанието, като Съединените щати и Япония. Средствата ще бъдат разпределени в период от четири години.

Австралия е един от най-големите замърсители с парникови газове на глава от населението. Страната е изложена на все по-голям натиск да направи повече за овладяването на климатичната заплаха.

Помощите за страните от Юга, най-силно изложени на въздействието на изменението на климата и с ограничени средства за тяхното решаване, е един от най-противоречивите въпроси в преговорите.

"Зелените фондове" е само един от механизмите, които трябва да допринесат за достигане на тези 100 милиарда годишна помощ от 2020 г., но има предимството, че е вече оперативен и разбираем за всички.

Този фонд, захранван от дарения или заеми, ще финансира действия за намаляване на емисиите на парникови газове, включително борбата срещу обезлесяването и проектите, за да се адаптират към неизбежните последици от изменението на климата, като например нарастващото равнище на океаните, предаде БГНЕС.

На този механизъм, обещан през 2009 г. в Копенхаген от богатите страни, му трябваше много време да се задейства. Първата вноска в него бе направена на 20 ноември.

Обещаните 10 млрд трябва да осигурят средствата за фондовете между 2015 и 2018 г. Нови вноски може да бъдат обявени в Лима, където до 12 декември продължава годишната конференция на ООН за климата.

Коментари: 0