Австрия е готова да използва „Спутник V“ без разрешение на ЕС

В момента властите търсят начини как да регистрират ваксината на национално ниво

Австрия е готова да използва „Спутник V“ без разрешение на ЕС

Снимка: БТА

Автор: Economic.bg

Австрия се надява на бързо сертифициране на руската ваксина „Спутник V“ от Европейската агенция по лекарствата, но може да я регистрира на национално ниво независимо от решението на единния регулатор. Според източник от австрийското правителство властите в момента търсят начини как да го направят, предава агенция ТАСС.

Ваксини срещу коронавирус

„Близо сме до договор с Русия за доставки на руската ваксина“, обявява той и добавя, че Австрия трябва или да изчака сертифицирането на EMA за руската ваксина, или да я регистрира независимо чрез националния си регулатор.

Най-добрият вариант е да се получи регистрацията от EMA, т.е. да се изчака EMA да проучи ваксината. В момента обаче търсим начини за национална регистрация и австрийските медицински експерти работят по въпроса“, разкрива източникът.

Според него австрийският канцлер Себастиан Курц е убеден, че „Австрия има нужда от руската ваксина“.

Курц заяви, че след работна среща с руския посланик в Австрия Дмитрий Любински на 31 март Москва и Виена са били на финален етап на сделка за покупка на дози от „Спутник V“. Тогава той добави, че е убеден, че използването на руската ваксина ще помогне за ускоряване на процеса на ваксинация.

В края на март австрийската федерална канцелария заяви, че Виена води преговори с Москва за евентуално закупуване на един милион дози „Спутник V“ за ваксиниране на 500 хил. души. Ваксината може да бъде доставена на три пъти - през април, май и юни. Страните вече са подписали споразумение, с което детайлите по покупката са назовани като поверителни документи.

Европейската агенция по лекарствата заяви на 4 март, че е започнала процедурите за оценка на „Спутник V“, но очаква регистрацията ѝ да приключи най-рано около края на май.

Коментари: 0