ЕС търси компромис в „самолетната война“ със САЩ

Блокът е предложил на САЩ 6-месечно прекратяване на двустранните мита

ЕС търси компромис в „самолетната война“ със САЩ

Снимка: Unsplash

Автор: Economic.bg

Европейският съюз предложи на Съединените щати да прекратят за шест месеца митата, наложени върху вноса на стоки за милиарди долари. Това обяви еврокомисарят по търговията Валдис Домбровскис, цитиран от германското издание Der Spiegel.

Предложението разширява четиримесечното примирие, което бе договорено миналия месец, и изпраща сигнал, че Брюксел търси компромис в 16-годишния спор за самолетни субсидии.

Предложихме спиране на всички взаимни тарифи за шест месеца, за да се постигне договорено решение. Това би освободило достатъчно пространство за индустриите и работниците от двете страни на Атлантика да си поемат дъх“, обясни Домбровскис пред изданието.

През март двете страни се договориха да спрат за четири месеца да си налагат наказателни тарифи. Паузата важи за всички американски мита върху вноса от ЕС в размер на 7.5 милиарда щатски долара и за всички мита на ЕС върху американски продукти за 4 милиарда долара. Взаимните налози са част от 17-годишните битка относно незаконна държавна помощ за най-големите производители на самолети в света Airbus и Boeing. Двустранните тарифи бяха разрешение от Световната търговска организация.

Коментари: 0