Как шведският имотен пазар се превърна в опасен вулкан

Централната банка на страната нарисува обезпокоителна картина на случващото се

Как шведският имотен пазар се превърна в опасен вулкан

Снимка: Unsplash

Автор: Economic.bg

Жилищният пазар в Швеция е по-горещ от всякога, но разкрива някои слабости в екстремния микс от политики на най-старата централна банка в света. Цените на жилищата в най-голямата икономика в Скандинавия са скочили със 17% през март на годишна база до най-високите си стойности досега. Успоредно с това за първото тримесечие на 2021 г. са продадени рекорден брой домове, сочат данни на националната статистика, цитирани от Bloomberg.

Ръстът на цените породи дискомфорт в Riksbank, която, подобно на своите връстници, трябваше да се ангажира със свръхниски лихвени проценти, за да стимулира икономиката през пандемията. Но финансовите дисбаланси, нажежаващи обстановката под повърхността, накараха управителя на централната банка на Швеция да нарисува донякъде обезпокоителна картина на това, което всъщност се случва.

Все едно да седиш на върха на вулкан“, обяснява гуверньорът Стефан Ингвс, имайки предвид всички дългове, които домакинствата са натрупали, за да плащат за жилищата си. „Седя на този вулкан от много, много години. Не е изригнал, но не върви в правилната посока“.

Потребителските заеми в Швеция достигнаха 190% от брутните разполагаеми доходи в края на миналата година. Ингвс наблюдава тази нарастваща купчина дълг в продължение на години, внимавайки за трусове, които могат да сигнализират за опасност в бъдеще. И той не е единствен.

Повишаването на цените на жилищата „очевидно е нещо, което трябва да следим“, заяви в интервю в четвъртък финансовият министър Магдалена Андерсон.

Има много доказателства, че жилищният пазар в Швеция е в разцвет. По-рано тази седмица порталът за обяви за недвижими имоти Hemnet обяви, че планира първоначално публично предлагане в Стокхолм през това тримесечие. Компанията очаква цели 20% годишен ръст на приходите.

Няма съмнение, че политиките на Riksbank са допринесли за дисбаланса. Развитието на жилищния пазар е до голяма степен

движено от очакванията за ниски лихвени проценти за дълго време напред“, според Бьорн Уелхаген, главен изпълнителен директор на шведската група Maklarsamfundet, фокусирана върху пазара на имоти.

Лесен изход от ситуацията няма, тъй като повишаването на лихвените проценти не е опция поне в следващите три години, доколкото това показват прогнозите на централните банки в Европа. Ингвс също така казва, че не би било голям проблем, ако инфлацията надвиши целта на Riksbank от 2% „за няколко години“.

„Riksbank се фокусира върху перспективите за инфлация и няма да използва своя лихвен процент, за да ограничи увеличението на цените на жилищата или растежа на кредитите. Възникването на финансови дисбаланси от пазара на жилища ще зависи от финансовия надзор на Швеция или, за предпочитане, от правителството, което има правомощието да инициира структурна реформа“, коментира Хойана Йенсен, икономист на Bloomberg.

Коментари: 0