САЩ и ЕС сключиха примирие в „самолетната война“

Временно се премахват митата, които двете страни си наложиха

САЩ и ЕС сключиха примирие в „самолетната война“

Снимка: БТА

Европейският съюз и САЩ се договориха да спрат временно наказателни митнически тарифи за милиарди долари върху европейски и американски продукти, облекчавайки по този начин 17-годишния трансатлантически спор за незаконна държавна помощ за най-големите производители на самолети в света Airbus и Boeing, съобщава Bloomberg, цитирайки свои източници, запознати с въпроса.

Премахването на двустранните наказателни мита е за четири месеца и това официално може да стане факт още днес (5-и март), казват източниците.

Службата на търговския представител на САЩ не е отговорил веднага на искането за коментар.

Битката за държавната помощ на ЕС за Airbus и на САЩ за Boeing доведе до въвеждането на двустранни мита, разрешени от Световната търговска организация, които бяха на обща сума от 11.5 млрд. долара в трансатлантическа търговия и засегнаха редица индустриални, селскостопански и потребителски стоки.

През ноември 2020 г. ЕС наложи мита на американски стоки за 4 млрд. долара  - около година, след като администрацията на бившия американски президент Доналд Тръмп пренебрегна европейската молба да се въздържа от налагане на налози върху вноса на стоки от блока за 7.5 млрд. долара.

Според Bloomberg САЩ и Европейският съюз ще използва четиримесечното примирие, за да уредят спора за субсидиите за двата самолетостроителни гиганта.

Новината за поне временно суспендирани на двустранните мита е факт само ден, след като в четвъртък САЩ заявиха, че ще отменят ответните мита върху продукти на Обединеното кралство, които попаднаха в спора за субсидиране на европейският самолетостроителен конгломерат Airbus.

Коментари: 0