Австрия затяга мерките заради „Делта“ варианта

Вариантът вече е доминантен в Европа, предупреждава Световната здравна организация

Австрия затяга мерките заради „Делта“ варианта

Снимка: Unsplash

2624 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

От тази седмица австрийците, които искат да отидат на дискотека, бар или нощен клуб, трябва да предоставят документ за ваксинация или отрицателен PCR тест. Дори преболедувалите трябва да представят отрицателен резултат от тест. Така страната отново затяга противоепидемичните мерки заради нарастващите случаи на „Делта“ варианта, съобщават местни медии.

Властите бяха принудени да въведат новите мерки, след като няколко нощни клуба се превърнаха в огнище на болестта.

Представители на бизнеса обаче се обявиха против мерките, защото те отказват много хора изобщо да посетят дискотеките и нощните клубове. Някои собственици на заведения са решили да затворят врати през август, а други заявяват, че мерките ще донесат негативни икономически последици.

„Не е нормално преболедувалите да трябва да представят тестове. Бизнесът е изключен от всякакви държавни решения“, коментира собственик на заведение пред местна медия.

На този фон Световната здравна организация обяви, че вариантът „Делта“ е вече доминантен в Европа и са необходими големи усилия, за да бъде спряно разпространението му. Броят на новозаразените се увеличава през последните 4 седмици, съобщава Reuters. СЗО призовава за ускоряване на ваксинацията, безплатни тестове и по-ефективно проследяване на контактите на заразените.

Вече 68% от случаите в европейските държави се дължат на този вариант. За пръв път той се появи в Индия.

Подкрепи Economic.bg