Британското правителство иска да построи тунел под Стоунхендж

ЮНЕСКО може да извади Стоунхендж от списъка с обекти, които са част от световното наследство

Британското правителство иска да построи тунел под Стоунхендж

Снимка: Unsplash

1352 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

ЮНЕСКО потвърди, че Стоунхендж може да бъде лишен от статута си на световно наследство. Причината е, че организацията се опасява, че пътен тунел, предвиден от правителството, може да повреди зоната с „изключителна уникална стойност“, съобщава The Guardian.

Изграждането на пътния тунел, който трябва да мина под Стоунхендж, ще струва 1.7 млрд. долара, а дължината му ще е 3.3 км. Спорният план за изграждането на тунела бе одобрен от британското правителство, въпреки сериозните възражения. Смята се, че той ще облекчи задръстванията и ще допринесе за по-доброто изживяване на туристите. Археолози обаче се опасяват, че проектът ще доведе до загуба на древни артефакти, които все още са скрити под земята.

Миналия месец стана ясно, че решението на Грант Шапс, секретар по транспорта, за одобряване на тунела миналия ноември е незаконно, тъй като не отчита правилно щетите, които ще бъдат нанесени на поредица от праисторически обекти и много хиляди древни артефакти.

Шапс игнорира съветите на ЮНЕСКО от 2018 г. и собствения си инспекторат по планирането, че тунелът ще причини „значителна вреда“ и не трябва да продължава. ЮНЕСКО бе препоръчал тунелът да преминава от друго място, но предложението не е взето под внимание.

Миналия месец Министерството на транспорта заяви: „Ние сме уверени, че решението, взето от държавния секретар за продължаване на проекта A303 Стоунхендж, беше правилно, законосъобразно и добре информирано. Не можем да коментираме допълнително, тъй като става въпрос за съдебен процес.“

Местната организация, която защитава Стоунхендж и води кампания срещи строителството на тунела, излезе с позиция, че правителството трябва да се съобрази с вижданията на ЮНЕСКО. В противен случай, тунелът ще се разглежда като „акт на вандализъм“.

Подкрепи Economic.bg