Бъчварова: Не е разумно сега да се поставя въпросът за членството в Шенген

Така вътрешният министър на България е била посъветвана от европейските си колеги

Бъчварова: Не е разумно сега да се поставя въпросът за членството в Шенген
260 ~ 1 мин. четене
Заради миграционната криза и промяната на режима за достъп по шенгенските граници не е разумно да се повдига въпроса за българското членство. Това според вътрешния министър Румяна Бъчварова е мнението на представители на европейски държави членки в пространството.

"Основните страни, които отлагат, са други европейски държави. Там аргументът е, че сега във връзка с миграционната криза и с промените, които бяха направени до достъпа до шенгенските граници не е разумно да се поставя и да се повдига този въпрос, въпреки че ние настояваме това да стане, защото самото отлагане вече има друг знак“, каза Бъчварова в отговор на депутатско питане.

Министърът в оставка заяви, че в нито един момент не е била променяна позицията на правителството по отношение на членството ни в Шенген и добави, че правителството винаги е настоявало тази тема да бъде разгледана и да се получи решение.

Бъчварова обясни, че лично е поставяла въпроса за българското членство в Шенген пред немските и френските си колеги. Също така тя заяви, че е в непрекъсната връзка с румънския си колега, за да се прецени по какъв начин и кога да настояват точката за членството на двете държави в Шенген да влезе в дневния ред.

Бъчварова допълни че в момента страната ни използва много активно възможностите на шенгенската информационна система за въвеждане в изпълнение на сигналите за арест на издирваните с европейска заповед за арест, както и за изземване на издирвани вещи и документи за пътуване на лица, съпричастни към терористични.
Подкрепи Economic.bg