Бахрейн ще използва 5G от Huawei въпреки САЩ

В страната е централата на пети флот на американските военноморски сили

Бахрейн ще използва 5G от Huawei въпреки САЩ

Снимка: Pexels

Бахрейн, където е централата на пети флот на американските военноморски сили, планира до юни да въведе потребителска мобилна 5G-мрежа, отчасти използвайки оборудване от Huawei, пише Reuters. Планът на Манама идва въпреки опасенията на САЩ, че оборудването от китайския производител може да бъде използвано за шпионаж.

Вашингтон преди месеци изпрати предупреждение към всички останали държави по света да ограничат употребата на китайски технологични продукти. Според Белия дом продукцията на Huawei може да бъде използвана от Пекин за шпионаж спрямо Запада. Китай и Huawei остро се противопоставят на тези твърдения.

Пети флот на американските военноморски сили използва базата си в Бахрейн, за да патрулира по няколко важни морски маршрута, включително близо до Иран, и евентуален шпионаж от страна на Китай сериозно би попречил на американските военни операции в региона.

VIVA Bahrain, дъщерна компания на контролирания от Саудитска Арабия телеком STC, миналия месец подписа споразумение да използва оборудване от Huawei за своята 5G-мрежа. Така фирмата стана една от няколкото в Персийски залив, които работят с китайския производител.

„Дотогава, докато тази технология отговаря на нашите стандарти, ние нямаме опасения”, казал е министърът по телекомуникационните въпроси на Бахрейн Камал бин Ахмед Мохамед, когато е бил попитан от репортер на Reuters за коментар относно американските опасения спрямо Huawei. Министърът е добавил, че очаква страната му да е една от първите, които ще въведат 5G в национален мащаб, въпреки че това зависи и от наличността на съответното оборудване и смартфони.

Високопоставен представител на Държавния департамент на САЩ е коментирал, че страната му редовно призовава своите съюзници и партньори да обмислят рисковете, които крият доставчиците, които се подчиняват на чужди закони.

Коментари: 0