Baidu предизвиква Google с изкуствен интелект, който превежда езици в реално време

Продуктът е пробив за китайската компания

Baidu предизвиква Google с изкуствен интелект, който превежда езици в реално време

Снимка: Wikipedia

Китайският интернет гигант Baidu представи в сряда инструмент, захранван от изкуствен интелект, който може да превежда от английски на китайски и немски в реално време, предизвиквайки аналогичния продукт от Google.

Досега много онлайн преводачески услуги позволяват на потребителите да кажат или да напишат изречение, но има забавяне, преди да започне превод. За разлика от това, така нареченият инструмент за симултантен превод на Baidu позволява преводите да се правят почти незабавно - подобно на цифровата версия на преводите, които правят устните преводачи.

Продуктът е пробив за Baidu, която инвестира значително в изкуствен интелект през последните няколко години, надявайки се да изгради бъдещето на своя бизнес чрез тази технология, съобщава CNBC.

Т. нар. обработка на естествен език - способността на машините да разбират човешката реч - е сегмент, който се развива бързо. Тя се разглежда като ключова технология, която може да бъде интегрирана в редица продукти, особено гласови асистенти.

Гласовата технология от доста време се разглежда като основно бойно поле за технологичните гиганти, включително Google, Amazon, Apple и Alphabet.

Засега преводният инструмент на Baidu може да превежда само от английски на китайски и обратно, или от английски и немски език.

Baidu е най-голямата китайска търсачка и поради тази причина често се сравнявана с Google. Най-новият й продукт идва година, след като Google представи Pixel Buds, набор от безжични слушалки, за които компанията твърди, че могат да правят превод на живо.
Коментари: 0