Българите не желаят да се самоусъвършенстват докато работят

България е на дъното на таблицата и само работещите в Гърция, Румъния и Италия имат по-малко желание да се усъвършенстват

Българите не желаят да се самоусъвършенстват докато работят
2180 ~ 1 мин. четене
През 2016 г. само една трета от работещите граждани на Европейския съюз са участвали в курсове за обучение, свързани с тяхната професионална дейност, показват данните на Евростат. В тези обучения влизат неформалното професионално образование, както и официалните курсове и семинари, които подобряват знанията, уменията, компетенциите и квалификациите, свързани с професионалното развитие.

Оказа се, че България е на дъното на таблицата и само работещите в Гърция, Румъния и Италия имат по-малко желание да се усъвършенстват и да придобиват нови умения и знания. Малко над 11% от заетите българи посещават курсове за самоусъвършенстване.Най-висок е процентът в Холандия (61%), Швеция (59%) и Финландия (58%). Най-нисък е в Гърция и Румъния (8% във всяка), както и в Италия (11%).

Нивата на участие в допълнителните обучения, свързани с работата, обикновено нарастват заедно с нивото на образование на участниците, показва анализът на Евростат. Делът на усъвършенстващите се е по-висок при заетите лица с висше образование (46%), отколкото при завършилите средно и колеж (28%). Тези с основно или по-ниско образователно ниво (16%) участват най-малко в обученията, свързани с работата.

От гледна точка на възрастовата група, участие в обученията, свързани с работата, е по-високо сред заетите лица на възраст 25-34 години (36%), отколкото при възрастовите групи 19-24 години (32%) и 35-64 години (31%).

В почти всички държави членки делът на заетите жени, които посещават обученията, е по-висок от дела на мъжете. Най-голяма е разликата в Литва (44% жени в сравнение с 31% мъже), Естония (51% в сравнение с 39% мъже) и Латвия (39% жени в сравнение с 29% мъже).
Подкрепи Economic.bg