Българите ще могат свободно да работят в Швейцария

От 1 юни отпадат ограниченията за достъп до пазара на труда

Българите ще могат свободно да работят в Швейцария
4418 ~ 1 мин. четене

От 1 юни отпадат ограниченията за свободно движение и достъп до пазара на труда за българи в Швейцария, съобщиха от пресцентъра на Министерство на труда и социалната политика. Това означава, че българските граждани ще могат да работят свободно в страната.

Преходният период от седем години за български и румънски граждани, който бе определен от Споразумението за свободно движение на хора между ЕС и Швейцария, завършва на 31 май. С него бяха установени ограничения за достъпа до пазара на труда (ограничен брой разрешения – контингенти, предимство за местната работна сила и проверка на условията на заплащане и на пазара на труда). 

На същата дата отпадат преходните разпоредби за свободно движение на български и румънски граждани в Конфедерация Швейцария след като Бундесратът на Швейцария одобри частичното изменение на Наредбата за въвеждането на свободното движение на хора. От българските граждани не се изискват разрешения за работа и отпадат т.н. контингенти (определения брой разрешения за краткосрочно и дългосрочно пребиваване).

Подробна информация можете да получите на следните линкове:
Служба по трудовите и социалните въпроси на МТСП при посолството на Република България в 

Конфедерация Швейцария:
тук 

Посолство на Република България в Конфедерация Швейцария:
тук 

Подкрепи Economic.bg