България е четвърта в ЕС по привлечено финансиране по плана „Юнкер“

Най-много средства спрямо БВП е успяла да привлече Гърция

България е четвърта в ЕС по привлечено финансиране по плана „Юнкер“

Снимка: Pixabay

Европейският фонд за стратегически инвестиции (планът "Юнкер") се очаква да мобилизира 433.2 млрд. евро инвестиции, стана ясно след последното заседание на Съвета на директорите на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). Към септември 2019 г. са одобрени сделки за финансиране на стойност 79.7 млрд. евро по плана „Юнкер" в 28-те държави членки на Европейския съюз. Общо 972 000 стартиращи фирми и малки и средни предприятия ще имат улеснен достъп до финансиране.

България запазва позицията си сред първите пет държави в ЕС по размер на привлечени инвестиции спрямо брутния си вътрешен продукт (БВП). Общото финансиране по линия на Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ) в България възлиза на 472 млн. евро, като се очаква то да генерира допълнителни инвестиции в размер на 2.4 млрд. евро. На първо място по привлечени инвестиция от програмата е Гърция, а топ 5 допълват още Естония, Португалия и Латвия.

В сферата на инфраструктурата и иновациите в България са одобрени 7 проекта с близо 320 млн. евро финансиране. 151 млн. евро са разделени между 14 проекта за малки и средни предприятия.

В понеделник с инвестиция по плана "Юнкер" бе открит завод за производство на ветеринарни и фармацевтични продукти на "Биовет" в гр. Пещера. Общата стойност на инвестицията е 150 млн. евро, като 100 млн. евро са от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ).

Финансиране по плана "Юнкер" са получили още технологичната компания Software Group - за иновации и разширяване на персонала, "Агрия Груп Холдинг" - за изграждане на съоръжение до пристанище Варна за съхранение, обработка и износ на зърно и Kloshar Bags - за създаване на онлайн магазин и увеличаване на персонала.

Коментари: 0