FedEx очаква първи годишен спад на световната търговия от 2009 г. насам

Вече се усеща натискът на търговската война

FedEx очаква първи годишен спад на световната търговия от 2009 г. насам
Търговията по света започва да усеща натиска от повишените мита от администрацията на президента Доналд Тръмп - фактор, който гигантът в шипинга FedEx отбелязва в последния си тримесечен отчет.

Сега FedEx очаква, че „обемът на глобалната търговия ще се свие тази година на годишна база за първи път от 2009 г.“, заяви ръководителят на маркетинга и комуникациите на компанията Бри Карере.

„Както вече подчертахме, глобална търговска среда с нулеви мита и нулеви субсидии е най-мощният двигател за икономически растеж. Ще продължим да настояваме за политики, които стимулират, а не потискат глобалната търговия“, добави Карере.

Очакването на FedEx за забавяне на световната търговия нагодишна база идва след данните за забавяне на обемите през второто тримесечие.

FedEx също така цитира скорошния спад в индекса на световните производствени поръчки на J. P. Morgan, който пада до 47.5 пункта през август спрямо 49 през май.

Председателят и главен изпълнителен директор на FedEx Фредерик Смит каза, че компанията отчита от третото тримесечие на 2018 г. „че глобалните търговски спорове се отразяват неблагоприятно на производството в Европа и Азия, като по този начин забавят международното търсене“.
Коментари: 0