България е поискала официално €160 млн. за охрана на границата

Темата ще бъде повдигната на днешната среща на върха в Братислава

България е поискала официално €160 млн. за охрана на границата
Три апликационни форми на обща стойност 160 млн. евро вече са изпратени до Европейската  комисия. Средствата са заявени за справяне с бежанския наплив по границата. Това каза вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова по време на парламентарния контрол в петък. По нейните думи парите „много скоро ще пристигнат в България“.

„Поискали сме техническа помощ, помощ за изграждане на видеонаблюдение и помощ за оперативни разходи, които да се използват във възможно най-близки срокове“, поясни министърът, цитиран от „Фокус“. Тя обясни, че преди няколко месеца България е изпратила искане за много по-малка сума, но не е било отговорено. „Сега имаме уверението, че това е чуто“, каза министърът.

По нейните думи темата с парите ще бъде повдигната и на днешната среща на върха в Братислава, на която ще се съберат представителите на 27-те държави членки, които ще обсъждат бежанския проблем. „В момента възможността е много добра за правене на ключови инвестиции и да посрещнем евентуална първа вълна, която да бъде по-силна. Нека да мине решението и ще го представим – има за техника, видеонаблюдение и оперативни разходи”, добави Бъчварова.

Ултиматумът към Европейската комисия за даването на тези пари бе отправен от министър-председателя Бойко Борисов в сряда, когато на посещение в България бе унгарският му колега Виктор Орбан. Двамата инспектираха охраната на сухопътната граница. Тогава унгарският премиер заяви, че Вишеградската четворка (Унгария, Полша, Словакия и Чехия) ще подкрепи България за това искане.
Коментари: 0