България е сред страните с най-много студенти във Великобритания

Неяснотите около Brexit не плашат бъдещите кандидат-студенти от страната

България е сред страните с най-много студенти във Великобритания
България запазва десетото си място сред държавите от ЕС по брой на студенти, обучаващи се в британските университети, като 6040 са били българските студенти за учебната 2017/2018 година във Великобритания. Начело и с почти изравнени студенти във Великобритания са Италия /с 13 985 студенти/, Франция /с 13 660 студенти/ и Германия /13 545 студенти/, но тези страни са с много по-голямо население от България. Това заяви на пресконференция Благовеста Евтимова, консултант в консултантската къща "Дарби", организатор на изложението "Уча в чужбина", цитирана от NOVA.

По думите й неяснотите около Brexit не са се отразили върху кампанията за приема за 2020 г. в британските университети, като дори има и леко увеличение на кандидатите спрямо същия период на миналата година. 

“Това е така, защото образованието е може би единствената сфера във Великобритания, която си извоюва правителствени гаранции за запазването на статута на европейските студенти и след Brexit”, обясни Евтимова. Тя съобщи, че европейските студенти в британските университети са близо 25 % от студентите в бакалавърска степен във Великобритания и техният отлив би причинил дори икономическа криза в страната.

„През последните седмици във Великобритания, едно от най-оспорваните права за чужденците там - правото на труд, беше гарантирано за студентите и то за срок от две години след завършването им“, коментира Евтимова. Тя обясни, че наскоро британското правителство е взело решение, ако един студент е завършил образователна степен във Великобритания, да има правото в продължение на две години да си търси работа в страната, а не само четири месеца, както беше досега.

 „Това е своебразен статут, който получават за първи път чуждите студенти във Великобритания, като се запазват и останалите четири гаранции за тях, съществуващи досега. Сред тях са безплатното здравно обслужване по време на цялото им обучение във Великобритания, запазването на студентските заеми в Англия и на субсидиите в Шотландия. Запазват се също и миграционните права на чуждите студенти и дори да се въведат визи за европейските граждани британските университети информират, че студентите ще разполагат с писма, с които да влизат и излизат свободно в страната", коментира Благовеста Евтимова. 
Коментари: 0