България печели позиции по демократичност

Страната ни се изкачва с 9 места, до 46-о място, в класацията на Economist

България печели позиции по демократичност
236 ~ 2 мин. четене
България се изкачва с 9 позиции, до 46-о място, в класацията за демокрация на Economist Intelligence Unit (известна още като Индекс за демокрация -Democracy Index) за 2015 г. 

Придвижването на страната ни напред в листата се дължи на факта, че е излязла от периода на масови протести и политическа нестабилност, съобщава Bloomberg TV Bulgaria. 

Според доклада бившите комунистически балкански страни все още изостават зад Централна Европа от гледна точка на демократичните стандарти и икономическото представяне, но няколко страни все пак са постигнали значителен прогрес, сред които най-очевиден е този на България.

Изданието сочи, че през 2015 г. България е излязла от периода на масови протести и политическа нестабилност през 2013-4 г. и отбелязва резултат от 7,14 пункта през 2015 г. спрямо 6,73 пункта през 2014 г. Благодарение на това страната се измества от 10-а до 7-а позиция в регионалната ранглиста, а в световната е с цели девет места по-напред – от 55-а до 46-а позиция.

България се представя най-добре по показателя "Избирателен процес и плурализъм", където постигаме 9,17 точки. Само 5,00 точки обаче отбелязва страната по отношение на политическата култура, което е и най-слабият резултат. Гражданските свободи също постигат добър резултат с 8,24 пункта.

На първо място в класацията се намира Норвегия с общ резултат от 9,93 пункта, като на следващите две места са Исландия (9,58 пункта) и Швеция (9,45 пункта). Осем страни от първите десет са европейски, включително Дания, Швейцария и Холандия, като само Нова Зеландия (на 4-о място с 9,26 пункта) и Канада (7-мо място с 9,08 пункта) представят останалата част от света. На последно 167-мо място в класация е Северна Корея, а преди нея е Сирия.

Според изданието страшната епоха, в която живеем, не благоприятства за защитаването на демократичните стандарти или разширяването на обхвата на демокрацията. „В нашите тревожни времена първата жертва на страха и несигурността често е свободата“, пише EIU.

Почти половината от страните в света могат да бъдат възприемани за демокрации, но докладът посочва, че според индекса броят на „пълните демокрации“ е нисък, само 20, а 59 страни са определяни като „несъвършени демокрации“. От останалите 88 страни 51 са „авторитарни“, а 37 – „хибридни режими“.

Според доклада САЩ едва влизат в категорията „пълна демокрация“, заемайки 20-о място, което отразява задълбочаващата се поляризация на политическата сцена, общественото недоволство от функционирането на демокрацията и репресивната система на правораздаване.

Докладът твърди още, че бежанската криза, помела Европа през лятото на 2015 г., налага натиск върху демокрациите в Европа и допълнително ще отслаби връзките между страните членки, тъй като популистките партии набират скорост.
Подкрепи Economic.bg