Искра Михайлова: Удовлетворени сме от предложението за кохезионната политика

Искра Михайлова: Удовлетворени сме от предложението за кохезионната политика

Снимка: Bulgarian Presidency Council of the EU

Европейският парламент е удовлетворен от предложението на Европейската комисия за следващата кохезионна политика и многогодишна финансова рамка на ЕС за периода 2021-2027 г. Това каза бившият министър на околната среда и водите в кабинета „Орешарски” и настоящ председател на Комисия по регионално развитие в Европейския парламент Искра Михайлова.

„На първо място ние очаквахме новият пакет за кохезионната политика да бъде по-модерен и да отговаря на изискванията и очакванията на европейските граждани. Не трябва да забравяме, че европейските граждани поставиха условието да видят в бъдещите действия на ЕС мерки, които да гарантират сигурността, отбраната, борбата с промените в климата, конкурентоспособността и развитието на всички региони на ЕС ”, каза тя по време на конференцията от българското председателство на Съвета на ЕС „Кохезионната политика на ЕС: Перспективи за конвергенция и устойчиви региони след 2020 г.”.

"Точно заради това следващото условие, което ние поставихме и се радваме да го видим изпълнено в предложената рамка, е включването на всички региони от Европейския съюз в рамката на европейската политика на сближаване. Това беше важно за Парламента, ако ние искаме да продължим смисъла, съдържанието и добавената стойност на общата политика на сближаване - тя трябва да гарантира участието на всички региони и тя позволява включването на нови механизми - за партньорство между отделните региони и в областта на иновациите, и в областта на развитието на регионите", каза още председателят на Комисията по регионално развитие в ЕП.

...

Коментари: 0