Борисов: Всичко добро през последните години сме направили по европрограмите

Кохезионната политика е най-важната политика за свързаността на Европа, смята премиерът

Борисов: Всичко добро през последните години сме направили по европрограмите

Снимка: Bulgarian Presidency Council of the EU

Всичко добро, което сме направили през последните години за над 20 млрд. лева е благодарение на кохезионната политика. Това заяви премиерът Бойко Борисов при откриването на конференция на високо равнище, посветена на Кохезионната политика на ЕС  - „Перспективи за конвергенция и устойчиви региони след 2020 г.“.

Събитието се провежда в Националния дворец на културата (НДК) като част от календара на Българското председателство на Съвета на ЕС, а негов модератор е вицепремиерът Томислав Дончев.

По думите на Борисов тази конференция е една от най-важните акорди на финала на председателството ни, а кохезионната политика е най-важната политика за свързаността на страните от ЕС. „Не става въпрос само за България“, уточни премиерът. „Ние сме на стратегическо място и то не само в сферата на инфраструктурата – магистрали, жп линии, но и конкурентноспособност, дигитална инфраструктура. Кохезията може да събира доста сфери и  политики на ЕС“, категоричен е Борисов. Той заяви, че всички страни от ЕС съжаляват за решението на Великобритания да напусне ЕС и напомни, че в следващата финансова рамка ще липсват доста милиарди.

Борисов подчерта и колко важна е охраната на границите и обясни, че България има нулев миграционен натиск.

„С Юнкер като си говорихме му казвам, кацни във Вашингтон и кажи, че си си забравил личната карта да видим дали ще те пуснат. Няма да те пуснат. А в Европа ние не само казваме добре дошъл, ами ще се погрижим за него“, коментира Борисов.

Коментари: 0