България ще e най-потърпевша, ако доставките на газ от Русия към Европа бъдат спрени

Ние сме единствената държава в района, която не си е осигурила купуването на гориво от тери страни

България ще e най-потърпевша, ако доставките на газ от Русия към Европа бъдат спрени
248 ~ 2 мин. четене

България ще бъде най-потърпевша, ако доставките на газ от Русия към Европа бъдат спрени. Страната ни трябва да има план при подобен сценарии и вече да търси решения за него, коментира бившият посланик в Русия пред Economic.bg.

Едно от възможните решения е страната ни да изплзва транзитна тръба, която съществува и в момента за доставки на природен газ през Гърция от други държави. България обаче чака разрешение от руския монополист „Газпром” да използва тръбата, по която в момента тече само руско гориво.  

Евентуално спиране на доставките към Турция няма да се отрази толкова много на страната, защото тя има няколко варианта за увеличаването им. Според Василев има сценарии, според който Украйна може да мине и без руски газ. Но при студена зима в месеците януари и февруари нагнетените колчества ще започнат да се изчерпват, а при краен вариант не е изключено в екстремни ситуации да се стигне и до ограничаване на потреблението.

В света има и много други държави с много сериозни залежи на газ но въпросът е кой се е "погрижил" ние да сме единствената държава в района, която не си е осигурила купуването на газ от тери страни.

От Министерството на енергетиката съобщиха, че към момента няма промяна в режима на работа и доставки на националната и транзитната газопреносна мрежа на България. Заявките на входна точка ГИС "Негру вода" на националната газопреносна мрежа се изпълняват при договорените количества и налягания.

Налягането на входната точка и транзитираните количества по транзитната мрежа също е в рамките на договорените параметри. Ситуацията се следи и при необходимост ще бъдат предприети необходимите мерки.

В края на месец октомври приключи нагнетателният сезон и в момента в подземното газово хранилище в Чирен има над 450 млн. куб. м. активен природен газ. При евентуално спиране на доставките от Русия обаче, единственото газохранилище у нас може да задоволи потреблението в България до максимум един месец.

В момента 94% от природния газ, който се потребява в България, се получава от Русия.

Подкрепи Economic.bg