Русия разполага зенитни ракетни комплекси в Сирия

С тях ще се осигурява противовъздушна отбрана, реши министерството на отбраната

Русия разполага зенитни ракетни комплекси в Сирия
3833 ~ 2 мин. четене
Русия ще използва всички средства, за да осигури безопасност на полетите над Сирия. В базата Хмеймим ще се прехвърлят зенитни ракетни комплекси.

Русия ще изпрати зенитна ракетна система С-400 "Триумф" във военновъздушната база Хмеймим в Сирия, където е разположена руската авиационна групировка. Това съобщи днес пред колегиум на министерството на отбраната в Москва министърът Сергей Шойгу.

Това става "по решение на върховния главнокомандващ с цел да се осигури противовъздушна отбрана по всички направления", уточни Шойгу, цитиран от ТАСС и БТА. 

Ракетите С-400 са на въоръжение в руската армия от 2007 година.

Русия ще използва в Сирия всички средства "с цел подсигуряване на полетите", включително зенитни комплекси С-300каза междувременно пред журналисти самият президент Владимир Путин по време на работно посещение в уралския град Нижний Тагил, център на важна промишлена зона.

Руският ракетен крайцер "Москва", оборудван със зенитна система "Форт" - военноморски аналог на С-300, вече застъпи на бойно дежурство край бреговете на Латакия. Той е готов да унищожи всяка въздушна цел, потенциално опасна за руската авиация, заяви Шойгу.

"Освен това, всички по-нататъшни действия на ударната авиация ще се извършват само под прикритието на изтребители", добави руският министър.

Щурманът на руския самолет Су-24, свален вчера над Сирия, е спасен от специални армейски части на Русия и на Сирия и след 12-часовата операция е доставен тази нощ в руска база - "жив и здрав", информира Шойгу.

Руското министерство на отбраната ще предостави цялата необходима помощ на семействата на военните, загинали вчера в Сирия, увери Шойгу. 

Участниците в заседанието почетоха паметта им с едноминутно мълчание. По предварителни данни пилотът на сваления Су-24 е загинал, убит е и морски пехотинец, участвал в спасителната операция с хеликоптери.

Екипажът на Су-24 и всички участници в операцията ще получат руски държавни награди; командирът ще бъде удостоен посмъртно със званието Герой на Русия, съобщи руският президент Путин. 
Подкрепи Economic.bg