България вече се опари с мегапроекти в енергетиката

Заемът на НЕК няма да повлияе на цените на ел. енергията

България вече се опари с мегапроекти в енергетиката

Снимка: Стоян Йотов

„Вече се опарихме от мегапроекти в енергетиката, които след това лягат върху плещите на българските потребители”. Така председателят на КЕВР Иван Иванов коментира евентуалното решение за строителството на АЕЦ „Белене”.

„Това нещо трябва да спре и да си вземем поука, и както е казано в поговорката „Човек може да се спъне веднъж дори и на равно място, но само глупак се спъва втори път на същото място”, заяви той.

Иван Иванов е бил председател на Инициативния комитет срещу строителството на Белене. Според него сега трябва да се представят финансово-икономическите анализи на решението за реализация и те трябва да покажат, че вариантът трябва първо да бъде доказан и непрекъснатите разговори за бързо строителство на Белене ще бъдат просто необосновани твърдения.

„Считам, че взетото вчера решение от правителството бързо да изплати част от сумата на руската страна е най-правилно, за да може максимално бързо да се разплатим и да престане начисляването на тази огромна лихва”.

Какво ще се направи след това е въпрос, който зависи от това ще се намери ли инвеститор, който да строи такава централа на територията на страната. Или ще се окаже по-изгодно със съдействието на руската страна, оборудването да бъде представено за централа, която се строи в трета страна.

Относно НЕК, който взима държавен заем, за да се разплати с руснаците, въпреки че той и без обезпечение и без лихви, Иванов коментира, че това няма да повлияе върху цената на ел. енергия. „Това че НЕК взима заем, за да се разплати за едни инвестиционни намерения от близо десетилетия по никакъв начин по нашите правила няма да се отрази върху цената на електрическата енергия”, заключи експертът.

Държавният заем, който взима НЕК е възмезден, което означава, че след реализация на оборудването ще трябва да бъдат възстановени в бюджета или цялата сума, или поне част от нея. 

Коментари: 0