Български компании могат да кандидатстват с проекти до 400 хил. евро за космически изследвания

Предстои процедурата да започне до дни, а проекти ще могат да се подават в период от шест месеца

Български компании могат да кандидатстват с проекти до 400 хил. евро за космически изследвания

Снимка: МИ

Български компании и организации могат да кандидатстват с проекти на стойност до 400 хил. евро по Плана за европейските коопериращи държави, съобщиха от министерството на икономиката. Заместник-министър Александър Манолев откри днес информационно събитие за предстоящата Четвърта сесия за набиране на проектни предложения от България, която Европейската космическа агенция (ЕКА) организира. Предстои процедурата да започне до дни, а проекти ще могат да се подават в период от шест месеца.

Расте интересът към процедурите, които организира Европейската космическа агенция за нашата страна, като през изминалите сесии са подадени общо 69 проекта, е казал Александър Манолев. По думите му по първите две процедури са одобрени и в процес на изпълнение 14 проекта, а резултатите от третата сесия се очакват. Към този момент академичните организации са по-активни, но се надяваме, че и бизнесът ще се включва още по-пълноценно, е допълнил икономическият заместник-министър и е цитирал данни, според които от подадените до този момент проекти 20 на сто са от представители на индустрията и 80 на сто - на академични среди.

Общата цел на Плана за европейските коопериращи държави е да свърже България с програмите и дейностите на Европейската космическа агенция и да я подготви по най-ефективния начин за бъдещо присъединяване към Конвенцията на Европейската космическа агенция. 

Обхвата на Плана е в следните категории: технологии и оборудване; научни проекти и/или експерименти; използване на данни; подкрепа за малките и средните предприятия. 

В периода от 2015 до 2018 г. са проведени три сесии за набиране на проекти от България, а до дни ще започне четвъртата. Тя ще бъде насочена към: дейности, свързани с летателния сегмент с потенциал за повторна употреба в мисиите на ЕКА; дейности за научноизследователска и развойна дейност; космически приложения - продукти и услуги, които се отнасят към съществуващата европейска космическа инфраструктура/ инфраструктурата на ЕКА; подготвителни дейности, свързани с проучване на пазара, изискванията на потребителите и др., които да насърчават националната конкурентоспособност, отнасяща се към програмите на ЕКА, или дейности към които България би могла да има интерес да се включи в бъдеще; дейности за осведомяване и образование.
Коментари: 0