Българският национален интерес няма да се обсъжда на срещата ЕС-Турция

„Душевните граници“ на Ердоган и намекът му към Кърджали няма да се слагат на масата на преговорите

Българският национален интерес няма да се обсъжда на срещата ЕС-Турция
2816 ~ 2 мин. четене
Въпроси, свързани конкретно с българските национални интереси, няма да бъдат обсъждани по време на днешната среща на европейските лидери с турския президент Реджеп Ердоган, която ще се проведе във Варна. Това заявиха външният министър Екатерина Захариева и началникът на кабинета на премиера Румяна Бъчварова. Те са на мнение, че все пак от тази среща ще има ползи и за България и те са по линия на бежанците, които Турция би могла да пусне през границата си, ако има провал на разговорите.

„Това е среща ЕС-Турция, това не е двустранна среща. Убедена съм, че колегите от БСП знаят това и подвеждат българските граждани. Когато премиерът има двустранни срещи, винаги защитава и поставя интересите на България. За съжаление не за първи път важният въпрос за обезщетяване на бежанците от Тракия се поставя в контекста на политическите дивидент. Призовавам българските политици да бъдат отговорни. Ще припомня, че споразумението, което имаме с Турция, е от 1992 г. Искам да попитам БСП - от 1992 г. са били доста време в управлението, има ли са и президент – защо не решиха въпроса, какво направиха те?“, каза Захариева пред bTV.

С тези свои думи тя коментира искането на БСП по време на срещата премиерът Бойко Борисов да постави въпроса за обезщетението на тракийските българи и да заяви на Ердоган, че думите му за душевната граница на Турция, която включва Кърджали, за неприемливи.

„Душевните граници на президента Ердоган са доста широки. Всяка една държава с дълга история, каквато е и България, може да има доста по-широки душевни граници. Съвременните граници са установени с международни договори. Това, което Европа казва много пъти на Турция е, че трябва да се спазват международните договори, че трябва да се спазват стандартите на ЕС, ако Турция иска да продължи по пътя си на европейската интеграция. Не мисля, че Европа ще промени посланието си към Турция“, добави външният министър.

Визитата на Ердоган днес ще бъде придружена от протест. Организатор е партия „Възраждане“. Мотивът - турският президент не трябва да идва в страната на 26 март, тъй като днес е Денят на Тракия, на който си спомняме за геноцида над нашите сънародници от Тракия.

„Темата за обезщетения на тракийските бежанци е поставена в работната група, която търси решения на нерешените досега въпроси между България и Турция. И тя е поставена във времето, в което БСП имаха правителство. На такава среща такива теми не могат да бъдат поставяне“, коментира пред bTV Румяна Бъчварова. „Представяте ли си България да постави на масата една национална тема, която може да се реши при двустранни отношения?“, попита реторично Бъчварова.

Според нея на ниво Европейски съюз на Ердоган ще му бъде поставен въпроса за спазването на човешките права в страната му.

Българските журналисти подготвят днес своя акция. Асоциацията на европейските журналисти в България ще издаде 95 символични акредитации на името на турски журналисти, хвърлени в затвора от Ердоган.
Подкрепи Economic.bg