Павлова: Трябва да възстановим диалога между ЕС и Турция

Като основен фокус на срещата министърът на европредседателството посочи сигурността и бежанците

Павлова: Трябва да възстановим диалога между ЕС и Турция
Основната задача на срещата във Варна е възстановяването на диалога и доверието между лидерите на ЕС и Турция. Това каза министърът на Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова пред БНТ.

Като основен фокус на срещата тя посочи сигурността и бежанците. „И по-конкретно фокусът е върху изпълнението на споразумението за интеграцията и най-вече на ангажиментите на Турция по интеграцията и ангажимента, който лидерите на ЕС приеха за осигуряване на финансирането за това“, коментира министър Палова.

„Първият транш на първите 3 млн. евро е факт и проектите за това вече са в изпълнение. По отношение на втория транш от вторите 3 млн. трябва да се каже, че той се разделя на хуманитарна и нехуманитарна помощ и много важно е точното разпределение на този ресурс. Хуманитарната помощ не е средства, които се дават на Турция, а чрез Турция се дават на бежанците за подкрепа. А нехуманитарната помощ касае мерки, свързани с образование, здравеопазване и е много важно те да отидат по предназначение. Радвам се, че получихме подкрепата за провеждането на тази среща на лидери от високо ниво именно тук, във Варна, защото това е както от национален интерес на България, така и за Европа“, каза още тя.
Коментари: 0