Ново българско село примамва туристи и инвеститори у нас

Бум на строителството на къщи и хотели в курорта

Ново българско село примамва туристи и инвеститори у нас

2906 – това е пощенският код на едно необикновено и красиво място, което до месец май 2015 г. бе курортна местност. От повече от година Попови ливади е село. То обаче примамва заселници от целия Неврокопски край от десетки години. Преди броени дни бе решен и проблемът с адресната регистрация, след като общинските съветници в Гоце Делчев дадоха имена на улиците по време на своя сесия. Бяха избрани наименования на местности и върхове в южен Пирин, където се намира населеното място.

В селото са построени над 400 вили и къщи. То ще запази своя курортен характер. Стотици хора го посещават всеки уикенд и през ваканцията.

Една от атракциите за наши и чужди туристи е Влашката църква. Инициативата за ремонта й бе на Сдружението на власите, които живеят в гръцката община Просочани. Храмът е построен от някогашните жители на влашко село, съществувало тук до 1913 г., следи от което почти не са останали. Първите заселници в местността Попови ливади са влашки овчари, които създават малко селище от колиби през XIX век (между 120 и 150 колиби). През 2002 г. по инициатива на тогавашния кмет на община Просочани са осигурени първоначални средства за стартиране на възстановяването на храма. Обектът бе включен за финансиране по европейска програма, припомня Стандарт.

Местните очакват да  се изгради необходимата инфраструктура и ще се облагороди районът, в който живеят. Новосъздаденото село се нуждае от благоустрояване, зелените площи трябва да се култивират, а екопътеките да се осъвременят. Мечтата на всички, които притежават имоти в Попови ливади, е курортът да се развие и да бъде не с местно, а с национално значение.

Според местните мястото е лечебно, тъй като изследвания са доказали, че помага за добро здраве.  Един от местните жители Атанас Папазов казва, че в последните години има бум на строителството на хотели, къщи и механи. Има наплив на хора от съседните общини, които търсят земи и къщи тук. С развитието на курорта голяма част от жителите на Гоце Делчев планират да се преселят във вилите си в Пирин планина. Това ще направят и чужденци, които сега живеят в селища наоколо.

Вече е подготвен идеен проект за развитието на туризма в Попови Ливади. Основната цел на местната власт е да създадат по-добри условия за отдих и курортът да стане модерен за гости от страната и чужбина.

Предвижда се провеждането на фестивал на природата и алтернативната медицина, консервирането на паметника на Яне Сандански. Ще се изгради културно-историческа пътека, която включва паметника на великия патриот Гоце Делчев, лобното място и гроба на войводата Яне. Ще се построят и трасета за зимни спортове - биатлон и ски бягане. Ще има пързалки за деца и аматьори. Тук е изходна точка за планински преходи, предпочитано място за отдих на местните хора. Стотици идват през уикендите, през ваканциите. Ще се направят и места за спорт - футбол, волейбол, хандбал, тенис на корт, планинско колоездене, планинско катерене.

Община Гоце Делчев ще развива село Попови ливади включването му за финансиране по различни европейски и национални програми през новия програмен период 2014-2020 година. Досега това нямаше как да се случи, тъй като не се отпускат инвестиции за ненаселени места. Сега вече няма пречки да се развива обявеният още през 1967 година за климатичен планински курорт в Пирин планина.

„Амбицията ни е да го превърнем в европейско и модерно селище. Затова преди време общинският съвет реши да стане от курортна местност - населено място. Ударно подготвяме проекти за кандидатстване по европейските програми. Искаме да подменим водопровода, канализацията, да оправим пътната инфраструктура", твърди кметът на община Гоце Делчев Владимир Москов.

Готов е проект по Трансгранично сътрудничество с Гърция за ремонта и възстановяването на занемарения ученически лагер в селото. Инициативата е съвместна с гръцката община Просочани. След реализацията му базата, която е за над 100 ученици, ще се ползва от български и гръцки деца, които ще отдъхват и ще се забавляват в красивата Пирин планина.

Над 100 жители на гръцката община през 2014 година посетиха лагера и обиколиха целия курорт. Те са наследници на живелите в селище в района гърци, които през 1912-1913 г. се изселили в днешна Гърция.
"Хората са много позитивни и се отнасят с голямо уважение към нас. Очаровани са от местността Попови ливади. Зарадваха се, че сме възстановили в пълния й блясък някогашната църква "Св. св. Петър и Павел", сподели градоначалникът. "Щом има воля от нас и гръцките колеги, нещата ще се случат. И скоро ученици от България и Гърция ще са на лагер в село Попови ливади", убеден е кметът Москов. Целта е да се ремонтира и пътната отсечка от главния път Гоце Делчев – Петрич до самия лагер.

Коментари: 0