БАН отново поиска повече пари за наука с протест

\"Няма наука-Няма България\" гласяха плакатите на учените

БАН отново поиска повече пари за наука с протест
За втори път в рамките на две седмици учените от БАН протестираха с искане за по-голям бюджет за наука в България. Демонстрацията е на софийския площад "Княз Александър Първи", като премина под формата на открито Общо събрание.

Учените издигнаха транспарант, но който пише с огромни букви: "Чуйте! Събудете се! Разберете! Без наука България е без бъдеще".

"Има наука - има България, няма наука - няма България", "Всички народи имат право на наука", казват учените. 

Целта на днешната проява е да получат подкрепа от обществото и от медиите и да се чуят публично техните проблеми.

Причините са много дълбоки, натрупвани в години. Затова и в дневния ред на днешното общо събрание имаше една единствена точка и тя е обсъждане на бюджета за догодина и бъдещето на БАН. 

Сред протестиращите бяха и синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология. При тях един от основните проблеми е липсата на пари за обновяване на компютърните системи и за редовно участие в научни форуми. 

"Не смятам, че тези промени, които стават в момента, биха могли да решат проблемите на българската наука. Малки изменения в бюджета не решават проблемите на българската наука и на БАН в частност. Това, което ние очакваме, е една дългосрочна последователна политика в подкрепа на науката, а тя не става с визия за 2- или 4-годишен мандат", каза председателят на Общото събрание на БАН проф. Евелина Славчева пред БНР. 

Учените настояват за 98 млн. лева допълнително в бюджета за 2017 година за заплати и консумативи.

Днешният протест е втора организира протестна проява на учените от двете академии в рамките на две седмици. Те протестираха и в Деня на народните будители на 1 ноември.

Коментари: 0