Бизнесът призова администрацията да не спира работа

Работодателските организации настояха политическите сили да не изпадат в популизъм

Бизнесът призова администрацията да не спира работа
Да се осигури стабилност и ежедневна и компетентна работа на държавната администрация в условията на политическа криза - за това призоваха национално представителните работодателски организации в България в специално обръщение до политическите сили, държавните институции и гражданите.

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската стопанска камара (БСК) и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) настояват политическите сили да не изпадат в популизъм и да бъде осигурена приемственост във властта, стабилност в управлението, а оттам и в икономиката на страната.

Ето и цялото обръщение на работодателските организации:

Проведените избори за президент на Република България доведоха до оставка на правителството и вероятно предсрочни избори.

Национално представителните работодателски организации приветстват намеренията на президента г-н Росен Плевнелиев, демонстрирал готовност да осигури гладко предаване на властта на новоизбрания президент – г-н Румен Радев. Бихме желали техният пример да бъде последван от политическите сили, които да се придържат към трезво и зряло държавническо поведение и осигуряване на нормален преход.

Ние приветстваме и своевременното сезиране на Конституционния съд от страна на Президента, което би трябвало да даде пълна яснота за чисто техническата страна на прехода в управлението при изтичащ мандат на Държавния глава и насрочване на предсрочни парламентарни избори.

Изразяваме надежда, че в рамките на консултациите между сегашния и новоизбрания президент, както и между парламентарно представените политически сили ще бъде сформирано компетентно и дейно служебно правителство, което ще осигури приемственост в работата на изпълнителната власт и ще успее да проведе коректни избори и България ще защити репутацията си на устойчива демокрация.

Ние искаме стабилност. Призоваваме политическите сили да не изпадат в популизъм. Президентските избори не са избори за Народно събрание. Администрацията да продължи да работи, а не да спира, защото икономиката не може без ежедневната работа на компетентна и надпартийна държавна администрация.

Нека да бъде осигурена приемственост във властта, стабилност в управлението, а оттам и в икономиката на страната, поддържането на стабилен икономически климат, така че да бъде съхранена крехката тенденция на икономически подем.
Коментари: 0