Горанов: Бюджетът ще губи по 3 млрд. лв. на година от предложенията на БСП и ПФ

Двете формации искат отпадане на плоския данък и двойно увеличение на минималната пенсия

Горанов: Бюджетът ще губи по 3 млрд. лв. на година от предложенията на БСП и ПФ
3812 ~ 2 мин. четене
Близо 3 млрд. лв. на година ще загуби бюджета, ако се приемат предложенията на БСП и Патриотичния фронт за промяна в данъчната и пенсионната система. Това каза финансовият министър Владислав Горанов след заседанието на Министерски съвет в сряда. Социалистите предлагат да отпадне плоския данък върху труда, който в момента е 10%. Патриотите от своя страна настояват минималната пенсия да се вдигне почти двойно – до 300 лв.

От думите на министъра 1.5 ще бъде годишната загуба от въвеждането на прогресивното облагане, а още 1.2 млрд. лв. ще бъде минусът от вдигането на минималната пенсия.

БСП вече внесе законопроект, с който премахва пропорционалното облагане, което същата партия предложи и прие при управлението си през 2008 г. В тяхното предложение е записано, че при доходи по трудов договор до размера на минималната работна заплата (МРЗ) данък няма да има. Ако обаче някой взима 1000 лв., то той ще бъде облаган с 15%.

Следващите прагове ще бъдат при 2000, 5000 и 10 000 лв., като хората с подобни заплати ще плащат съответно 20, 25 и 27% данък върху труда си.

Според Горанов вдигането на минималната пенсия до 300 лева е нереалистично на фона на пенсионната система и възможностите на икономиката.

"БСП и Патриотичният фронт искат да се харесат на хората с ниски доходи. Ниските проблемът с ниските доходи обаче не може да се реши през бюджета, а през икономиката", каза Горанов. Относно отпадането на плоския данък той смята, че трябва да остане, но няма против и да се промени системата, стига това да не води до загуби за бюджета.
Подкрепи Economic.bg