За какво теглят кредит българите

Запитванията за покупка на употребяван автомобил влязоха в топ 3

За какво теглят кредит българите
Автор: Божидара Иванова
Средната сума на молбите за потребителски кредити в България в периода май-ноември отбелязва 24,9% ръст на годишна база, или повишение с 1325 лв. Това показват данни от третото издание на "Потребителският кредит на българина", изготвен от БНП Париба Лични Финанси, предаде репортер на Economic.bg.

През този период българите най-често са кандидатствали за кредити за ремонт на дома, обединяване на задължения и покупка на употребяван автомобил. Това са топ трите проекта, които българите желаеха да финансират с потребителски кредит в периода май-ноември 2016 г.Наблюдава се ръст на хората, които теглят кредити, за да рефинансират заемите си при по-добри условия. Средната сума, за която кандидатстват българите за обединяване на задължения, е 6650 лв. Анализът показва още, че покупката на употребяван автомобил също е сред топ проектите, за които се кандидатства за финансиране. Максималният размер на тези кредити е до 70 000 лв., а периодът на изплащане - до 96 месеца.

Мъжете кандидатстват предимно за кредити за коли. Данните показват, че 69,3% от молбите за финансиране са за покупка на употребяван автомобил. Най-активни са във възрастовата група 20-39 г. (64% от заявленията). Жените най-често са кандидатствали за образование и лечение. 

Най-висока е кредитната активност в регион София с 18,9% от всички молби за периода. На второ място е Пловдив с 10,6%, следван от Варна (6,4%) и Бургас (4,2). Най-малко молби за кредити са подадени в Търговище (1,2%) и Смолян (1,1%).Средната сума за кандидатстване за кредит нараства със 17,9% на годишна база през периода май-ноември 2016 г.  За ремонт на дома средната стойност възлиза на 4789 лв, или със 733 лв. повече спрямо миналата година. Ръст от 6,96% е отчетен и при теглене на пари в брой, като търсената сума достига 3426 лв.Според експертите на компанията, ръстът на обема на молбите е знак, че потреблението расте. Българите се чувстват по-уверени по отношение на личните си финанси и кандидатстват за по-големи суми. Отчетен е ръст в кандидатстването за кредит онлайн. Молбите са нараснали със 7,7% спрямо миналата година, като най-голям е броят на хората на възраст 20-29 години. 


Очаквайте в понеделник интервю в Economic.bg с новия изпълнителен директор на БНП Париба Лични Финанси Бруно Льору!
Коментари: 0