Bank of England ще налее £100 млрд. в икономиката

Необходимостта от продължаване на подкрепата ще подрани дискусията за въвеждани на отрицателни лихви

Bank of England ще налее £100 млрд. в икономиката

Снимка: Wikipedia

520 ~ 2 мин. четене
Bank of England ще налее още повече пари в британската икономика, докато страната се опитва да преодолее най-лошия си спад от повече от 300 години, предава CNN.

Централната банка обяви днес, че ще увеличи програмата си за изкупуване на облигации с още 100 милиарда британски лири, като общата сума ще достигне 745 милиарда британски лири (929 милиарда долара). Банката на Англия заяви, че ще достигне тази цел до края на годината.

Този ход добавя нови пари към към трилионите долари стимули, които вече са обещани от централните банки по света, тъй като политиците предприемат безпрецедентни стъпки за справяне с глобалната рецесия, падащата инфлация и крайната безработица, произтичаща от пандемията. 

Покупките на държавни облигации на Bank of England помагат на правителството на Обединеното кралство да финансира усилията за възстановяване, като заема рекордни суми.

Страната е в особено незавидна форма. Тя има един от най-високия брой смъртни случаи от коронавирус в света и икономика, която много бавно се отваря след блокирането. БВП на Обединеното кралство се сви с повече от 20% през април, което е рекорд след спада от 6% през март. Организацията за икономическо сътрудничество и развитие предупреди миналата седмица, че Обединеното кралство ще претърпи най-лошия спад в сравнение с всяка друга голяма икономика през тази година.

Има някои признаци, че потребителските разходи се увеличават, според Bank of England, която държи ключовия си лихвен процент на 0,1%. Въпреки това инфлацията падна до 0,5% през май, а централната банка предупреди, че е трудно да се определи силата на очакваното възстановяване през втората половина на годината.

"Дори с отпускането на някои ограничения върху икономическата активност, свързани с Covid, вероятно съществува известна степен на предпазливо поведение от страна на домакинствата и бизнеса", заявиха от Банката на Англия. „Следователно на икономиката, и особено на пазара на труда ще е необходимо известно време, за да се възстановят към предишните си нива.“

Има още един огромен облак, надвиснал над икономиката и способността й да се възстановява: Великобритания си постави краен срок до края на годината, за да получи търговска сделка с Европейския съюз, нейния най-голям експортен пазар. Досега е постигнат малък напредък в преговорите.

ОИСР прогнозира, че икономиката на Обединеното кралство ще се свие с 11,5% през тази година, дори ако бъде постигнато споразумение за свободна търговия с блока и се избегне втора вълна от инфекции.

Очакваното възстановяване ще отнеме години, заради което икономистите прогнозират, че ще трябва да се предприемат повече действия от Bank of England. Това предизвика дискусия дали централната банка може да избере да свали лихвените проценти на отрицателна територия - противоречива мярка, вече разгърната от Европейската централна банка и Японската централна банка.

"Необходимостта от продължаване на подкрепата на икономиката несъмнено ще подхрани по-нататъшната дискусия за това дали отрицателните проценти са на хоризонта", заяви Джеймс Смит, икономист от ING.
Подкрепи Economic.bg