Банките са пълни с пари, но липсва инвестиционна инициатива

Наложените корекции за 2014 г. целят да унищожат кметовете на ГЕРБ, заяви премиерът Бойко Борисов

Банките са пълни с пари, но липсва инвестиционна инициатива

Снимка: Стоян Йотов

428 ~ 1 мин. четене

Банките са пълни с пари, лихвите са ниски в момента, а в същото време никаква инициативност. Това заяви по време на икономическия форум "Деветте пътя към еврофондовете 2015-2020" министър-председателят Бойко Борисов, предаде репортер на Economic.bg. 

Имаме толкова безработни, а всъщност нямаме квалифицирана работна сила. Или не им се работи, или нямат капацитет да работят, поясни Борисов.

По думите му целта на европейските фондове е да подпомагат предприемачите, желаещи да стартират собствен бизнес. "Ако има иновативни хора с бизнес план и решат да вземат кредит, може да финансират идеята си", каза Борисов. 

Той наблегна на големите индустриални мощности, които се откриват у нас, давайки за пример новата инсталация на "Лукойл Нефтохим Бургас" на стойност над 2,5 млрд. лв., заводът на "Солвей Соди", където също предстои да се открие нова мощност. 

За 2014 г. наложените финансови корекции са 380 млн. лева. Това не е случайно, целта беше да се унищожат кметовете на ГЕРБ. Заради куп безобразия пак трябва да бръкнем в бюджета и да се разплатим. Всичко опира отново до тази некадърност и некомпетентност. За 6 години финансовите корекции са 166 млн. лева, а само за миналата са 380 млн. лв., коментира премиерът.

Борисов отбеляза значението на електронното управление. Той анонсира, че на утрешното заседание на Министерски съвет ще бъдат взети конкретни решения в тази насока. Работи се за пълно цифровизиране на администрацията, което да улесни достъпа на граждани до базови услуги и да ограничи до минимум предпоставките за корупция. Това се отнася и за кандидатстването по европейски проекти. 

Подкрепи Economic.bg