Банкоматите ще бъдат заредени с над половин млрд. лв. за празниците

Миналата година сме изтеглили най-много пари на 23 декември - 62,4 млн. лв.

Банкоматите ще бъдат заредени с над половин млрд. лв. за празниците
Банките ще заредят банкоматите си с поне 500 млн. лв. за празниците. Експерти изчисляват, че това е приблизително сумата, която ще изтеглим около осемте почивни дни по Коледа и Нова година. 

По време на миналогодишните празници от банкоматите на трезорите, част от БОРИКА, са били изтеглени средно по 32,4 млн. лв. на ден. В страната има и големи банки, които имат собствена система за картови разплащания. Ето защо експертите посочват, че реалната сума, която се тегли по празниците е поне двойно по-голяма - около 60-65 млн. лв. на ден. 

По данни на БОРИКА пикът на тегленето на пари миналата година е бил на 23 декември - 62,4 млн. лв. и на 29 и 30 декември - по 42 млн. лв. 

Освен изтеглените пари,  експертите припомнят, че плащането през ПОС терминали е близо 30% от всички плащания, които правим по празниците. Заедно с тях общата сума на похарчените пари набъбва до близо 460 млн. лв., съобщават от оператора, цитирани от "Darik". 

Според последните данни на БНБ, които са към средата на тази година, у нас има действащи 7162 банкомата. ПОС терминалите са значително повече - около 87 000, а броят на картите -  дебитни и кредитни е 7 371 743.

До средата на годината изтеглената сума е за близо 10 млрд. лв. За същия период с карта през ПОС терминали сме платили около 2,8 млрд. лв.
Коментари: 0