Бащата на Борис Джонсън не вярва в Brexit - иска френски паспорт

За да могат внуците му също да са граждани на ЕС

Бащата на Борис Джонсън не вярва в Brexit - иска френски паспорт

Снимка: Twitter профил Стенли Джонсън

Бащата на британския премиер Борис Джонсън кандидатства за френско гражданство, за да запази връзката си с Европа и след Brexit, съобщи Sunday Times.

Искането за френско гражданство от 79-годишния Стенли Джонсън беше разкрито от дъщеря му Рейчъл в книга, публикувана миналата седмица.

В книгата си „Rake's Progress: My Political Midlife Crisis“ Рейчъл Джонсън написа, че баща й „е на път да стане френски гражданин, тъй майка му е родена във Версай“, съобщава изданието. "Това е добра новина. Бих могла и аз да стана френски гражданин", добавя дъщерята.

Стенли Джонсън беше един от първите британски служители в Брюксел, като член на Европейския парламент, а по-късно и на Комисията. Това наложило неговите деца, включително Борис Джонсън, да прекарат част от детството си в белгийската столица и да научат френски.

Стенли Джонсън първоначално подкрепяше кампанията за оставане на Великобритания в ЕС, преди провеждането на референдума през 2016 г., но впоследствие пред 2017 г. застана на страната на Brexit, припомнят британските медии.

Източник, близък до семейството, каза пред The Sunday Times, че Стенли Джонсън е кандидатствал за френско гражданство, за да могат неговите внуци да живеят и да работят в ЕС след Brexit.

Попитан за получаването на френски паспорт миналата година,той отговори: „Това е хубава мисъл. Тези неща винаги са сред вариантите - членовете на моето семейство може да са заинтересовани".

Широкоизвесен факт е, че семейството на премиера Джонсън е разделено по темата за Brexit, въпреки ключовата роля на Борис Джонсън за излизането на Великобритания от ЕС.
Коментари: 0