„Бедните“ родители ще получават и надбавки, и данъчно облекчение

Размерът на детските надбавки обаче няма да бъде увеличаван

„Бедните“ родители ще получават и надбавки, и данъчно облекчение

Снимка: Красимир Свраков

Антония Симова Автор: Антония Симова

Семействата с деца с официален доход до 510 лв. на месец за всеки член от семейството ще получават както детски надбавки, така и данъчно облекчение. Условието е родителите да работят или да са декларирали други облагаеми доходи пред НАП.

Бюджет 2021

Семействата с по-висок доход също ще бъдат подкрепени, но само с данъчно облекчение в размер на 450 лв. на дете на година.

Този компромисен вариант предлага бюджетната парламентарна комисия, чийто председател е Менда Стоянова. Заради идеята, вече одобрена и от депутатите на второ четене в комисия, размерът на детските надбавки няма да бъде увеличаван, както първоначално бяха заявките на премиера Бойко Борисов.

Така според най-новата идея максималният размер на детските надбавки за едно дете в семейството остава 40 лв., за две деца – 90 лв., за три деца – 135 лв. и за четири деца – 145 лв. Увеличава се обаче размерът доходите за получаване на детските – пълната стойност на добавките ще получат семействата, в които доходите на човек са до 510 лв. (при 410 лв. в момента). 80% от помощта пък ще се полага при официален доход между 510 лв. и 650 лв. на човек (при граници от 410 до 510 лв. в момента).

Първоначално ГЕРБ предложи детски надбавки догодина да получават всички близо 1.3 млн. деца в страната без значение от дохода на родителите им. Идеята обаче срещна критики и ГЕРБ се отметна от нея с аргумента, че мярката била „обидна“ за богатите родители. Така надбавките останаха отново за родителите с по-скромни доходи, като размерът им бе увеличен, а част от спестените от мярката пари трябваше да отидат за увеличение на полицейските заплати.

От ВМРО обаче изразиха бурно негодувание от отстъплението на ГЕРБ, защото настояват пари да се дават на всички. Те предложиха данъчно облекчение за родителите, които не влизат в критериите за получаване на семейната помощ. Идеята се хареса на финансовия министър Кирил Ананиев и очевидно бе развита до етап, в който всички родители да получават данъчно облекчение.

Така на всеки родител, който не получава надбавки, ще може да му се приспаднат 4500 лв. от данъчната основа, което е 450 лева данъци на година за едно дете, 900 лв. за две деца и 1350 лв. за три и повече деца. Промените за това се правят чрез преходните и заключителните разпоредби на Закона за данъците върху доходите на физическите лица. При ползване на данъчното облекчение за деца с увреждания сумата, с която се намаляват годишните данъчни основи ще бъде в размер на 9 000 лв. Разчети колко би струвало това на бюджета обаче липсват.

Идеята предстои да бъде гласувана окончателно в парламента на извънредно заседание във вторник с проекта за Бюджет 2021, бюджета на НЗОК и бюджета на ДОО.

Коментари: 0