\"Бедността не трябва да се бори със социални помощи\"

Ивайло Калфин, вицепремиер и социален министър на България

\

Снимка: БГНЕС

96 ~ 1 мин. четене

Борбата с бедността не се получава със социални помощи. Ключът към свободата е увеличаването на доходите, заяви в ефира на Нова ТВ вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин.

Той коментира, че голяма част от исканията са приети, но няма как да се намали възрастта за пенсиониране като в момента тя е 52 години. Желанието на социалното министерство е тя да се вдигне постепенно до 55 години.

Според Калфин в Бюджетната комисия се е била получила „странна симбиоза“, за да не се приеме пенсионната реформа. „Всички са съгласни – и работодатели, и синдикати, че трябва да се направи нещо. Бюджетната комисия не е водеща, но се надявам в пленарна зала да не се повтаря картината“, добави Калфин.

Вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин бе категоричен, че държавата трябва да се ангажира с осигуряването на места в детските градини за деца, които желаят да ги посещават. Калфин прогнозира още, че предстоящият референдум за промени в Изборния кодекс ще се провали. „Допитването ще се окаже невалидно, защото няма да гласуват достатъчно хора. След това президентът ще изпадне в много неловко положение“, каментира вицепремиерът.

Подкрепи Economic.bg