Беднякът милиардер Джак Ма

Невероятната съдба на един от най-успешните бизнесмени

Беднякът милиардер Джак Ма
4589 ~ 2 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

Джак Ма е един от най-успешните световни предприемачи. Неговата компания за електронна търговия Алибаба груп привлича 100 млн. клиенти на ден. Състоянието на китайския бизнесмен се оценява на 22,6 млрд. долара, а списание Форбс го нарежда на престижното 30-то място сред най-влиятелните хора в света. Компанията му е една от най-котируемите на нюйоркската фондова борса. Тя е толкова перспективна, че в нея инвестират фирми като японския телекомуникационен гигант Softbank и Yahoo.

Алибаба се радва на топло посрещане на Уолстрийт

Но преди да се превърне в един от най-богатите хора в света, Ма е претърпял доста неуспехи. В скорошно интервю бизнесменът разкрива, че се е провалял на колежанския приемен изпит цели 3 пъти. Щом се отказва от колежа като опция, Ма кандидатства за 30 различни работни места и бива отхвърлен от всички.

„Подадох документи за работа в полицията, те ми казаха: „не ставаш“, споделя Ма. „Опитах дори в KFC, когато откриха ресторанти в моя град. 24-ма човека кандидатстваха за различни позиции във веригата. 23-ма от тях бяха одобрени и назначени. Аз бях единственият отхвърлен...“

През 1998 г. с група приятели и минимален капитал, китаецът основава Alibaba в собствения си апартамент.

Настоящата централа на Алибаба груп

Но му предстоят нови препятствия. Марката не реализира печалба през първите 3 г. и собственикът ѝ трябва да подходи творчески. Едно от най-големите предизвикателства за компанията е, че тя не успява да прави необходимите разплащания и никоя банка не желае да работи с нея. 

Тогава далновидният предприемач решава да започне своя собствена система за разплащания, наречена Alipay. Тя прехвърля плащанията в различни валути между интернационалните купувачи и продавачи.

„По това време говорих с много хора за Alipay и те ми казаха: „Това е най-глупавата идея, която някога си имал.“, добавя той. „Не ми пукаше дали е глупаво, щом хората могат да го използват.“

Днес 800 млн. души по цял свят използват Alipay.

Носител на многобройни международни награди в областта на икономиката и бизнеса, Джак Ма е почетен доктор на Хонгконгския университет за наука и технологии. През 2013 г. изнася серия от лекции в един от най-престижните американски и световни унивеситети – този в Бъркли, Калифорния.  

Какво повече може да желае един провалил се кандидат във верига за бързо хранене? Подкрепи Economic.bg