Белгийската KBC търси да купи още една банка в България

По информация на белгийски медии погледът е насочен към ОББ

Белгийската KBC търси да купи още една банка в България
Белгийската финансова група KBC, собственик на СИБанк и ДЗИ, е изразила интерес към друга българска банка – ОББ. Информацията е на белгийското издание L’Echo, което се позовава на свои източници. Помощ за успешното приключване на процедурата ще окаже американската инвестиционна банка JP Morgan, с която вече е сключен договор.

Преди финансово-икономическата криза от 2008 г. европейските регулатори бяха забранили на KBC да участва в придобивания. Забраната беше отменена през ноември 2014 г., но за този период до сега банката все още не е участвала в по-голяма сделка. Сега KBC обмисля придобиването на четвъртата по големина финансова институция в България, която пък е част от гръцката група National Bank of Greece, пише вестника.

Общите активи на ОББ се оценяват на около 7 млрд. лв. към края на първото полугодие.Общите активи на ОББ се оценяват на около 7 млрд. лв. към края на първото полугодие. Банката разполага с 200 офиса в България и 1.5 млн. клиенти на дребно. Освен банковите операции, групата на ОББ осъществява и застрахователна дейност.

В интервю за bTV от петък сутрин  управителят на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев обяви, че очаква сливания на банки в България. Според него това е процес, който тече в цяла Европа. „Вече има интерес от страна на стратегически инвеститори отвън, преди година той беше нулев“, каза Радев.
Коментари: 0