Над 6 млн. туристи са посетили България за осем месеца

Ръстът е над 15% за година и 69% за десет, обяви Николина Ангелкова

Над 6 млн. туристи са посетили България за осем месеца

Снимка: Стоян Йотов

За първите осем месеца на 2016 г. България е посетена от над 6 млн. чуждестранни туристи, което е увеличение от 15.7% в сравнение със същия период на миналата година. В интервю за Нова телевизия министърът на туризма Николина Ангелкова каза още, че за преди 10 години броят на чуждите посетители е бил 60% по-малко.


Международен туризъм в България за периода януари-август (2006-2016 г.)

„Въпреки че нямаме официални данни за септември, можем да кажем, че това е най-успешният летен сезон“, каза Николина Ангелкова. По думите ѝ за периода април – август сме посрещнали над 5.1 млн. чуждестранни туристи. Това е абсолютен рекорд, като до този момент цифрите са се движили около 4 млн. чуждестранни туристи за същия период. 

Голям ръст се наблюдава от Германия, Полша, Чехия, Унгария, Словакия и др. „Сега е важно да постигнем устойчивост на тези резултати. Във всички разговори, които имаме с големите туроператори, ни съобщават, че договарят по-големи цифри за следващия сезон, затова и браншът трябва да предприеме необходимите мерки като инвестиции в инфраструктура и кадри“, подчерта министър Ангелкова.Международен туризъм в България за периода април-август (2011-2016 г.)

Повече от 2,1 млн. българи са реализирали нощувки в местата за настаняване с над 10 легла за първите седем месеца на годината, което е ръст от 11%. Наблюдава се повишен интерес към културно-историческия туризъм, като позитивни резултати отчитат градовете Пловдив, Велико Търново, Габрово и др., стана ясно от думите на министъра. 


Топ 10 на водещи туристически пазари за периода април-август 2016 г.

Коментари: 0